Anna Nilsson

3 månaders vaccin – allt du behöver veta

Inledningsvis vill jag bara säga att jag skriver detta inlägg för att jag för 2 dagar sedan behövde höra/läsa precis detta. Alla föräldrar reagerar olika, alla barn reagerar olika. Och okunskap går i regel hand i hand med oro, så jag hoppas att någon annan kan finna lite trygghet och få kunskap kring området genom att läsa detta, det sker alltså inte i någon form av samarbete eller tvång. Endast välmening för de som kände som oss eller bara generellt önskar mer information inför kommande vaccinering. 

Vad menas med vaccination?
Vaccination innebär att man tillför kroppen delar av det smittämne som orsakar sjukdom, eller hela smittämnet i en försvagad form. Det är inte tillräckligt för att man skall bli sjuk, men det räcker för att bygga upp ett skydd. Det finns inga krav på obligatorisk vaccination utan det är du som förälder som avgör om ditt barn ska vaccineras. Var noga med att hålla reda på ditt barns vaccinationer genom BVC-kortet eller på annat sätt. 

Fördelarna med att vaccinera
– Det ger ett skydd mot sjukdomar och dess följdverkningar

Nackdelarna med att vaccinera
– Obehaget av själva vaccinationen
– Risken för biverkningar

Vilket skydd ger vaccinationen?
Vaccination garanterar inte att alla som vaccineras blir skyddade. De barn som inte skyddas av vaccinet är ändå till stor del skyddade genom att nästan alla barn i Sverige blir vaccinerade. En eventuell smitta stoppas snabbt genom att de allra flesta barn har ett fungerande skydd.

Vilka sjukdomar ingår i programmet?
Difteri – En mycket smittsam och allvarlig halsinfektion som kan orsaka kvävning hos barn. Difteribakterien utsöndrar ett gift som kan ge livshotande skador på bland annat hjärta, njurar och nervsystem.
Stelkramp – Stelkramp orsakas av en bakterie som finns i jord och kan infektera sår. Bakterien producerar ett starkt gift som orsakar svåra kramper och andningsförlamning, detta ofta med dödlig utgång. Sjukdomen är inte smittsam, den kan alltså inte överföras mellan människor.
Kikhosta – är en mycket smittsam luftvägsinfektion med svåra hostattacker som kan pågå i flera månader och medföra följdsjukdomar som lunginflammation. För spädbarn kan sjukdomen vara mycket påfrestande och till och med livshotande.
Polio – (barnförlamning) är en virussjukdom som sprids via avlopp och förorenat vatten. En gång i tiden var det många som dog eller fick förlamningar eller skador för livet på grund av Polio även i Sverige. Polio finns nu kvar endast i ett fåtal länder i Afrika och Asien.
HiB – är en bakterie som kan orsaka allvarliga och snabbt förlöpande infektioner, framför allt hos barn under fem år. Risken för dödlig utgång vid hjärnhinneinflammation och blodförgiftning är fem till tio procent, och de som överlever kan få bestående skador som dövhet eller krampanfall.
Pneumkocker – är bakterier som kan orsaka lindrigare infektioner som öron- och bihåleinflammation, men de också också mycket allvarliga och ibland livshotande sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Det finns risk för komplikatoner, t.ex. hörselskada eller olika former av hjärnskada. Vaccinet ger skydd mot de pneumokocktyper som är vanligast bland små barn.
Mässling – är en mycket smittsam och ofta besvärlig virussjukdom med hög feber, hosta och utslag. Mässling kan leda till följdsjukdomar som hjärn- öron- eller luftrörsinflammation. Det finns ingen behandling mot själva sjukdomen och dödsfall förekommer bland ovaccinerade barn.
Påssjuka – är en smittsam virussjukdom som drabbar spottkörtlarna och centrala nervsystemet. En vanlig följdsjukdom är hjärnhinneinflammation, som kan orsaka bestående hörselskada eller dövhet. Pojkar som blir sjuka efter puberteten kan drabbas av testikelinflammation, som i sällsynta fall kan leda till sterilitet.
Röda hund – är som regel en beskedlig virussjukdom för barn och vuxna, men om en gravid kvinna blir sjuk finns det risk för allvarliga skador på fostrets hjärta, hjärna, syn och hörsel. 

Biverkningar
Vanligt (ses hos minst 1 av 100 vaccinerade): rött, svullet och ömt dör sprutan stacks in. Lätt feber. Diarre. Kräkningar. 

Ovanligt eller sällsynt (spädbarn): otröstlig gråt under flera timmar, feber som håller i sig eller når över 39, kraftig svullnad/rodnad, feberkramper, slapphet och blekhet eller nässelutslag. 

Funderingar jag hade kring vaccinationen
Äntligen hittar man tillbaka och rutinerna är återigen igen stabila. I onsdags fick M sitt vaccin och jag vet att det är så många som undrar kring just vaccinering. Vissa vill överhuvudtaget inte ge sina barn vaccin då de är oroliga för dels biverkningar men en del anser också att en bieffekt kan vara att man utvecklar adhd, autism och inlärningssvårigheter. Jag personligen tror inte att det funkar så, givetvis är alla berättigade sin egen åsikt och är det någon som valt att inte ge sitt barn vaccin grundat på ovanstående får du/ni gärna kommentera, hade varit väldigt intressant och lyssna på någon som valt att göra så. Jag pratade lite med min BVC innan vi gav själva vaccinet, jag hade lite frågor och tankar. Jag lyfte även specifikt denna situationen med henne och det var som hon sa, hamnar ni på akuten för att M fått exempelvis ”kikhosta” och där är en nyfödd i samma sal, så kan ju M givetvis smitta den bebisen då det barnet eventuellt inte hunnit få sitt vaccin än, så jag kan känna att det är fler än en anledning att vi valt att ge M detta vaccin. Jag vill heller inte att mitt barn är det barnet som smittar ett annat. Jag vet ju hur många barn som har problem med immunförsvaret etc och för mig att känna att vi skall hålla M ”undan” andra är helt enkelt inte ett alternativ.

Hur gick det till
Vi valde att lägga upp det så att T höll M då jag började gråta ganska fort, jag är som sagt en väldigt emotionell person och när jag vet att man medvetet ger sitt barn smärta då gråter jag redan innan, sedan så fort det var klart så fick vi trösta varandra jag och M. Till saken hör att jag är en person som kan börja gråta när någon vinner typ master chef, för deras lycka är så stark. Haha, jag är alltså ett emotionellt vrak, så är det med det. Jag står för det. Hur som helst så valde vår BVC att ge båda sprutorna innan vi fick trösta och det tyckte vi kändes rätt och logiskt. Så en spruta i var ben sedan var det klart, det gick ju verkligen blixtsnabbt. 

Efter vaccinet
Efter vaccinet satt vi kvar och pratade lite, mestadels antagligen för att trygga mig. M lugnade sig ganska fort och sedan var det som bortglömt. På samma kväll så fick M hög feber och blev slö, så hela gårdagen (dvs 1 dag efter vaccinet) hade han hög feber, ville inte äta ordentligt och sov väldigt mycket. Detta är helt normalt. Nojar du? Blir du orolig? Grattis! Jag tyckte det var skit tufft, jag tyckte det var jobbigt att han inte var sig själv, speciellt när du finner dig själv så maktlös. Vi hade Alvedon supp hemma 60 mg, så det fick han två stycken igår. Du kan ge det var 4:de timme till bebisen förutsatt att barnet är 3-månader eller då över 5 kg. I och med att man vet varför de har feber så resonerar vissa att man inte behöver hålla koll på den utan att man kan ge Alvedon i förebyggande syfte, jag ville inte det, jag tog tempen varannan timme, för jag ville ha koll så att han inte blev sämre och sedan ville jag inte ge Alvedon i förebyggande syfte, jag gillar inte det resonemanget, så jag gav Alvedon när han hade feber över 38,5 och när han visade tecken på smärta eller missnöjdhet. Sedan lät jag han sova så mycket som han ville. Jag tänkte någonstans ”han har liksom inte ätit som han brukar” men precis som min bästa Lottis sa, han ”lider” liksom inte av att ha missat ett mål, det är liksom inga problem. Jag hade även kontakt med BVC och visste ganska klart vad som gällde, när T sedan kom hem från jobbet så slappnade jag av och sedan var det nanne-dags. Idag vaknade han utan feber så förhoppningsvis håller den sig väck nu.

Övrig uppdatering
M är nu 61 cm lång, 6,6 kg och 3 månader och 1 dag. Mamsens gosse. Han växer så fint och utvecklingen är fantastisk att få följa. Han är fortfarande reserverad. Han vill inte ”snacka” och le till vem som helst, makes perfect sense. Men till oss pratar han, han skrattar, han har blivit väldigt duktig på att hålla nacken. Han är fortfarande lite svår med att ”greppa” saker men vi kämpar på här hemma. Däremot har han funnit sina händer och de är i munnen titt som tätt. Nu är han med mycket mer och vi har ändrat rutinerna lite. Nu vaknar han vid 7, sover om till 10, sedan vaken fram till 13-14 vilar middag fram tills 17-18, sedan vaken till ungefär 21-22 sedan sover han för natten. Så han är verkligen grymt duktig som är så nöjd, trygg och lugn. Det är som sagt 180 som gäller i mat och han äter mellan 5-6 mål per dag, beror på hur tidigt han somnar för natten och hur nöjd han varit under dagen. Och jag blev så paff när vi om en månad har ”mat-samtal”. Det känns så sjukt. Det känns långt borta. 

PS! Länkar lite till er som vill läsa mer:
Vaccination för barn

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jag tänkte precis som er med vaccinet. Det enda jag valde bort var rota pga att det inte finns ett enda fall av dödlig utgång i Sverige sen otroligt långt tillbaka. Minns inte riktigt nu men jag läste på ordentligt innan. Dom andra vaccinerna har vi tagit. Dels för att skydda andra som är i riskgruppen och dels för att flyktingtillströmningen varit så stor på senaste tiden och vi inte vet hur vaccineringen ser ut i deras länder. Då väljer jag att ta mitt ansvar för att skydda mitt barn.

    1. jrtanna

      Hej, Anna! Tack för kommentar och vad kul att du ”stannat till”. ❤️ Okej, förstår absolut din tankegång vad gäller rota-virus/vaccin. Det är ju trots allt lite så att pågrund av situationerna runtom i världen så kan man inte skydda sig nog, dessvärre ser det ej ut som deras sjukvård räcker till för att vårda/ta om hand och vaccinera. Det är väldigt synd men av den anledningen absolut vill man ta sitt ansvar. Jag håller med dig helt och hållet. ❤️ Kramar!

stats