Anna Nilsson

Om jag fick pratat med mitt 15-åriga jag, vad hade jag sagt?

Åh, gud.. Vet knappt vart jag skall börja. Det finns mycket jag vet idag som jag önskade att jag visste även då. Jag kommer rada upp allt efterhand och hoppas ni skall uppskatta läsningen.

Ja, hade du vetat att man kunde lösa saker utan våld så hade du nog övervägt det både en och tre gånger. Det är inte kul att vara ”den” som alltid kommer i problem. Du behöver inte försvara dig själv, eller din familj gentemot andra. De klarar sig själv. Du behöver inte alltid ställa upp för alla, framför allt inte för de som aldrig har eller kommer göra det för dig. Du behöver inte alltid synas och höras, ibland är det okej att bara vara med. Du kommer behöva din utbildning för att komma vidare efter grundskolan, eller efter gymnasiet. Du behöver förstå att du är så fantastiskt bra som bara du är, den som dina nära och kära känner, du behöver inte överglänsa eller bli svettig efter upprepade försök att passa in. Du kommer längre fram mogna och inse vilka du vill vara omgiven kring och för dem kommer du duga precis som du är.

Du och Tim kommer mogna och växa i er relation, att göra slut en gång i veckan är tillfälligt. Ni kommer hitta tillbaka när ni är redo för det och kanske då även bilda familj.  Dina relationer kommer ordna upp sig, allt efterhand som du växer till dig och såren får läka för samtliga, inklusive dig själv. Du kommer få förklaring till varför du inte kan hålla käften varken i 2 minuter eller 1 lektion, detta kommer bli uppenbart längre fram. Arbeta inte allt för hårt med att hitta en förklaring till varje situation eller problem, för vissa är dessa stundvis mer frekventa. Stanna upp lite och njut av den tiden du har. Lev som att du är 15. Missa inte dina år för att andra kräver det från dig. Se dig omkring. Testa. Omringa inte dig med fel personer för att du missbedömt ditt egenvärde, det kommer bita dig i röven.

Omringa dig inte med fel personer för att du missbedömt ditt egenvärde

Dina föräldrar kommer finnas där och stötta dig på sina egna vis när du tillåter dem. Din morfar skäller och tjatar på ditt rökande för att han är medveten om riskerna, han säger det på sitt eget sätt för det är det enda sättet han vet. Du kommer eventuellt flytta från Höganäs för att du skall kunna växa som individ, ta då den chansen. Våga skjuta ifrån dig det ansvaret som du så länge burit på din egna axlar. Försök att inte vara ”mamma” till din mamma utan försök att vara ungdom, försök att vara tonåring. Försök att inse värdet av pengar och gör något vettigt med det. Slösa inte pengar på böter och brottsofferfonden när vi vet att du är bättre än så. Sluta röka när din Morfar be dig, ni kommer inte ångra det.

Försök att tänka mer nu och inte då, försök tänka mer fram och inte bak. Försök att lägga mer tid på nöjen och mindre på tankar. Försök att förstå dina lärare istället för att överrösta. Försök att investera mer i dig själv och mindre i andra.

 

Allt det som är skrivet ovan är saker jag hade velat att någon sa till mig, något jag hade velat säga mig själv. Lite av det skrivet ovan är väl tankar jag försöker ”föra över” på min älskade lillasyster, för att på något vis vägleda henne från de misstag jag redan gjort. Sanna kommer och har redan växt till att bli en fantastisk tjej, hon ger vardagen en käftsmäll utan att blinka. Men ibland, ibland så blir man osäker. Osäker på vänskap, osäker på situationer, osäker på omgivning och då är det viktigt att man har någon som kan finnas där. Ulrica, min styvmamma, Sannas mamma hon finns där för Sanna på ett obeskrivligt sätt vilket är helt fantastiskt men jag är glad att även jag kan finnas där för henne och vägleda henne kring de ämnen som hon kanske inte vill lyfta med sin egen mamma.

Detta är bilder för 6 år sedan – Enjoy!

Kram så länge,

Anna ♥

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats