Anna Nilsson

Vecka 33

Så.. Nu är alla högtider och även min födelsedag avklarad så nu fortsätter vi det nya året och därmed även bloggandet.
Nu har jag alltså hunnit gå in i vecka 33, och har inte långt kvar till vecka 34, är tacksam att vi når nya vecko-mål och att Mathèo mår så pass bra i magen.
Jag inleder som vanligt med vad som står i appen för att sedan fortsätta med egna tankar och känslor.

Barnets utveckling

Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilogram. Längden är ungefär 45 centimeter. Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en lukt som påminner om hav och tång.

Fostret kan uppfatta ljus och mörker, natt och dag.

Om fostret skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.

I gravidkroppen

Magmåttet som barnmorskan kontrollerar varierar från person till person och från graviditet till graviditet. Måttet påverkas av barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Måttet säger egentligen inte så mycket om barnets storlek, utan visar bara att fostret växer.

Egna tankar och känslor

Ja, denna vecka har varit både bra och dålig egentligen. Sammandragningar är tillbaka, eller förvärkar, vet inte vad jag skall skriva egentligen. Sömnen är under all kritik kan jag säga, jag sover inga hela nätter och när jag vaknar, vaknar jag i regel pga en jobbig dröm. Kan vakna flera gånger per natt. Jag har däremot inte, varken tidigare eller nu, haft problem med att springa på toaletten, är lika kissig som vanligt dvs 1-2 gånger om dagen det har stannat oförändrat genom hela graviditeten och det är jag tacksam till. Jag har heller inga cravings, aldrig haft. Däremot kan jag vakna på natten av kramp i vaden, haha, det är nog lite lyxigt att ”endast” ha det som klagomål när man numera är höggravid, men det är j*kligt jobbigt där och då vill jag lova. Vad har varit bra med veckan då? Jo, vi var på ett extra ultraljud tidigare i veckan, samma dag som vi gick in i vecka 33 och då vägde Mathèo ganska exakt, 2 kg och följer sin kurva helt perfekt. Han avviker inte ens med en mm, så det är vi tacksamma till. Vi fick då även möjlighet att se honom i såkallad 4D, alltså 3D live. Det var en positiv upplevelse men jag kan väl säga att det var en skräckblandad förtjusning, när han rörde sig och jag såg honom samtidigt som jag kände det blev jag en aning skrämd. Det var lite 2 much faktiskt. MEN! Gossen-nossen mår toppen vilket är det mest relevanta och han beräknas väga 3,5kg vid förlossning.

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats