Anna Nilsson

Bebisbubblan, världens mesta skeva begrepp

Kan detta kanske vara ett av de mest skeva begrepp, typ någonsin?

Jag misstänker att jag inte är ensam om att få frågan ”hur går det i bebis-bubblan?”, oftast svarar man ju bara för att man i grund och botten förstår vad folk menar. Men samtidigt kan jag inte låta bli att undras. Faktumet att vi fått M verkar innebära att vi skall sväva i en bebisbubbla. Missförstå mig rätt vi är så glada, tacksamma och lättade att vår son mår bra och att han är här hos oss, men att sväva i en bebisbubbla? Nja.

Vi åkte hem cirkus 12h efter förlossningen, och vi svävade absolut inte på några rosa moln. Vi tyckte det var nervöst att byta kläder, M gallskrek varje gång vi skulle byta blöja. Jag visste ingenting mer än att bröstet skulle vara ute i tid och otid och förhoppningsvis åt han. Vi trodde att han var brun i hudfärgen, inte att han hade gulsot. Man var orolig för navlen om den låg emot blöjkanten eller inte. Det var konstigt att sova för man var oavsett chockad att han var kvar när man vaknade och att det inte var en dröm. Vi trodde hela tiden att vi hade han på lån att någon snart skulle sakna honom, för inte var han väl vår?

När man väl kände att man hade koll då började andra problem istället. För alla tror att ens vänner berättat allt, vilket kanske även de tror att dem har, men.. Ack, det finns så mycket ingen berättar. Det är liksom helt okej att erkänna paniken man drabbas av, att man inte bara tar lätt på exakt allt. När vissa människor blir frågade hur de har upplevt allting så finns det en grupp människor som hellre svarar rätt än ärligt och är det verkligen det bästa alternativet?
Måste allt låta bra eller rätt? Kan inte vissa saker bara få vara ”fel”, ärliga och en smutsig katastrof?

Det är i regel (åtminstone för mig) så uppenbart när någon bara vill svara rätt och inte ärligt. Det känns i regel som en kass replik ur solsidan. Man ser osäkerheten hos människor och specifikt kring förlossning, första tiden hemma och ett barns utveckling kan väl kanske vara de 3 ämnen där du bara måste leverera. Varför är för mig helt oklart, för jag tycker endast att det blir obvious och B.

Saker jag önskade jag visste och står för att jag hade 0 koll på:

 1. Första bajset är kolsvart och går inte att få bort endast med tvättservetter. Vi körde tvättservetter + olja.
 2. Skriker ditt barn VARJE GÅNG ni byter blöja? Fullt normalt, det behöver inte betyda att ditt barn har ont. Utan det är kallt, lite ensamt och jobbigt bara. Detta går över.
 3. Har ni fått en son? Grattis! Glöm inte se till att snoppen ligger nedåt i blöjan annars kissar han så hela bodyn blir blöt på magen.
 4. Nej, du är inte ensam om att inte veta om du klätt ditt barn för varmt eller kallt, och du lär dig ”aldrig” för när du precis lärt dig anpassa dig till den typ av väder så byter det väder dagen efter och ”here we go again” säger jag bara..
 5. Nej, du måste inte komma ihåg längd, vikt och dag, gör du inte det så gör du inte det. Jag glömmer det imellanåt. Det FÖRÄNDRAR INTE kärleken till min son.
 6. Ser inte ditt liv ut som ”den tjejen på instagram”?.. GRATTIS DU ÄR MÄNSKLIG!!!!!!!!! 🙂 🙂
 7. Men Tammy Hembrow såg ju ut såhär typ dagen efter *visar bild*, varför gör inte jag det?
  Instagram är instagram. Har du och ditt barn hälsan i behåll, mår ni bra, lär ni känna varandra är du fullt upptagen med att lära känna ditt barn och hitta dig själv i nya rollen så var tacksam till nuet och fokusera på sådant typ.. Imorgon.
 8. Alla är inte orörliga efter förlossningen, det är olika, beroende på hur din förlossning gick tillväga, vad du har för smärttröskel, jag kunde gå felfritt 2 dagar senare och började då omgående med mina promenader men det var för att jag ville prioritera det dels för hunden men även för oss alla 3. Men återigen, det är olika. Helt okej om du först pallar efter 2 månader, eller efter 2 dagar. Det fantastiska med människa är att vi är olika.
 9. När du tror att du skall mysa hemma och slippa röra dig, har du återbesök på BB, BVC etc (om inte du stannade dina 2 dygn på BB), så ut på hajk du bara.
 10. Du får lov att ge ditt barn nappen när du vill (finns inte rätt/fel). Så låt inte BB:s råd etsa sig fast på trumhinnan.
 11. Du, inte ditt barn, utan du, mår sämst av att du ligger vaken och stirrar.
  Ditt barn sover, det borde du också försöka göra.
 12. Ta inte åt dig ALLT, följ din magkänsla. En känsla har man alltid oberoende hur okunnig man är.
 13. Är du fortfarande öm efter att du kommit hem från sjukhuset och har fått besök hem, meddela att du skall amma om du inte känner dig bekväm framför vissa gäster. De kan flytta sig, det behöver inte du.
 14. Du behöver inte intala dig själv att det skall vara för lätt, för det är det kanske inte.
 15. Det är HELT OKEJ att inte sväva på rosa moln.
 16. Nej, du drar (mest troligt) inte för hårt i ditt barn när du byter kläder.
 17. Det finns prickar, vissa ser ut som oklämda finnar, vissa är lite mer åt det röda hållet, dessa kallas nyföddhetsprickar
  och behöver inte innebära allergi, värmeexsem eller fuktexsem.
 18. Vissa barn har trånga tårkanaler vilket gör att ögonen kan bli geggia och rinnigare, betyder inte att ditt barn har ögoninflammation.
 19. Behöver du ge ditt barn ersättning, så kan ditt barn få problem med magen och tarmarna, ni kan behöva lactulos. Vissa barn hanterar ersättning bättre än andra och vissa är mer känsliga. Våga stå på dig om du känner att ditt barn har svårigheter att bajsa själv. Vissa BVC menar på att de inte behöver bajsa varje dag och så kan det absolut vara, men å andra sidan så kan man märka när ens barn inte mår bra och har det tufft.
 20. När du ger ditt barn ersättning skall de helst bajsa varannan dag, men om du ammar ditt barn kan det gå flera dagar imellan, så stissa inte upp för dig för mycket.
 21. Att ditt barn är lite missnöjt, ledset eller ”skrikigt” kan tyda på så otroligt mycket. Många är snabba med ”ditt barn har inte kolik då?” Kan du verkligen andas med näsan i blöt, undrar jag?

Ja. Såhär kan det liksom också kännas. Våga fråga mer än en gång. Att våga vara ärlig kan ibland vara det enda stöd någon annan behöver. Ditt barn behöver inte vara bäst, du behöver inte vara en ”bra” mamma efter 2 dagar (förstå mig rätt). Allt tar sin tid. Och återigen, det är helt okej.

Kram så länge!
Anna

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats