Anna Nilsson

Sammanfattning av min graviditet

Jag tänkte sammanställa de frågor jag fått i en sammanfattning av graviditeten, eftersom att mycket ha kretsat kring det. Hoppas det skall uppskattas.

Tycker du att du haft en bra graviditet?

Just denna fråga är en fråga som jag flera gånger tänkt att jag skulle lyft som ensamt ämne, varför? Jag har haft det tufft med hälsan, sedan vecka 20, men för mig går inte dålig hälsa hand i hand med dålig graviditet. Finns säkert någon som inte förstår riktigt hur jag menar, men jag skall försöka utveckla.

Min hälsa blev som många vet sämre efter vecka 20, och det har varit jobbigt och trist på många vis och har mer än en gång fått mig att ”hata” graviditeten, men när man väl funderar på det så har M mått bra under dessa 9 månader. På två ultraljud har han haft en svullen pung för att han legat klämd, haha, men i övrigt har han fått ta del av allt han behövt, han har växt bra vägen igenom, legat stadigt på sin kurva. Jag har haft en bra kurva beträffande min viktuppgång, bra SF-mått på magen, ingen foglossning, inget problem med urinen, inte haft oturen att behöva gå på toa 17 gånger i timmen, och av dessa anledningar så vill jag säga att jag haft en tuff men bra graviditet. Min hälsa går sidledes med graviditeten, men inte hand i hand.

Kändes det så som du förväntade dig att vara gravid?

Relativt svår fråga. Har man läst min artikel i HD så vet man redan lite. Jag tror att vissa kan uppfatta detta som konstigt, kanske till och med någon som tar illa vid, men.. Jag står för mitt. Ärligt talat är det så att jag har inte direkt varit den som ÄÄLSKAT varenda spark, nej, det har jag inte. Jag tröttnade ganska fort, jag tycker det känns omänskligt att ha någon sparkandes därinne, det är inte för mig, alltså. Den här delen att känna sig vacker men inte sexig, mm, super vackert att jag bär vårt barn, men någonstans så saknar jag att känna mig sexig. Jag är en väldigt hetlevrad människa som vill göra allt samtidigt, och det här ”valross”-ljudet som uppstår vid varje rörelse stämmer inte in i min beskrivning. Jag förstår att vissa resonerar ”mm, men det finns faktiskt de som inte kan bli gravida”. Absolut, jag är helt medveten om det men jag kan inte älska  en graviditet för de som inte kan, sorry! Den lilla putmagen, ”fett eller bebis-magen” den passade mig helt perfekt. Men den här svalda fotbollen, NEJ, jag gillar det inte. Något som också irriterat mig graviditeten igenom är denna enorma vikthets. Enligt ”alla” som träffat mig under graviditeten ifrågasätter/påpekar hur ”liten” jag är. Och för mig är jag inte liten, min mage är inte liten, min vikt är inte ”för lite”, något sådant finns inte. Den enda att göra den bedömningen är min BM, så att såvida man inte har utbildning  inom detta kan man HÅLLA KEFT! Jag kan inte jämföra med någon annan så för mig är min mage tung, i vägen, jobbig, ful, stor. Mina 9kg viktuppgång är jobbiga, tunga, onödiga. Vet att vissa har gått upp 30-35kg men bara för det betyder det inte att jag inte är berättigad att tycka att min graviditet är tung och jobbig. Min graviditet är min och det är bara jag som kan känna, veta och tycka.

Vad har varit det bästa med graviditeten?

Det bästa har varit att bli lika fascinerad varje gång över saker som man sedan känner.. Haha, vad blev vi så fascinerad över?

Exempel: jag har skrivit in i min kalender ”nu ser jag inte mina fötter längre”. Alltså va? Haha, varför var detta en grej?

Exempel: på första ultraljudet fick vi veta att den näsa vi hånat var en snopp, det var stort! Haha, glädjetårar!

Exempel: bilden tagen i vecka 12, där jag var ”SÅÅÅ SVULLEN”.. Not, inte en antydan till graviditet inte.

Exempel: var det en spark? För att sedan inse att du var gasig efter chilin.

Exempel: hur snabbt man blev kunnig kring allt vad en vagn behöver, skall ha, vad alla delar heter. Jisses. Nu himlar jag med ögonen när någon frågar vad man menar med chassi, suflett och topplock.

Exempel: när man får en notis på mobilskärmen ”från och med nu är det vanligt med hemorrojder och analsprickor” och man ber T kolla vem som skrev, 10 points to gryffindor!

Exempel: hur ”få” ställningar man har att välja på när man vill ha sex i 9:e månaden. Äh, vi har avslutat och skrattat oss igenom vårt ”samkväm” ett par gånger.

Ja, alltså graviditeten har verkligen i allt annat bjudit på glädje, skratt och fascination. Det kan jag inte neka.

Var glukosbelastningen så äcklig som du föreställt? 

Jag hann inte smaka. Jag klunkade i ett snabbt svep, var andfådd efteråt och käkade citron. Jag hade inga problem med det. Det värsta du kan göra är att ”smutta”, det är nämligen inte Cava eller årgångsvin, nej, det är ljummet vatten med  för mycket socker, så halsa, ingen ånger.

När kände du första sparken?

Första, riktiga sparken var vid vecka 21-22, och i detta har jag lärt mig att man kan ha moderkakan i fram/bakvägg, min är i framvägg.

Har du blivit svullen i kroppen av vätska och hur mycket gick du upp? 

Detta är svårt att svara på själv, det är nog lättare  för betraktaren, men nej, så vitt jag vet och förstått på andras kommentarer så har jag inte gått upp i ”kroppen” utan min vikt ligger på magen. Sammanlagt har jag till dagens datum gått upp 9 kg.

 

 

Hoppas ni uppskattat läsningen. Ta mig som vanligt med en nypa salt om du tycker det blivit för mycket. Sammanfattningsvis är jag stolt och lycklig. Snart skall jag få träffa M, som vi längtat. Pustat. Svettats. Läckt. Men nu så. Vi är i mål.

 

Image

Vecka 12

Image

 

IMG_3015

 

Image

Vecka 22

IMG_3653 IMG_3663 Image

Vecka 32

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofie

  Jag mådde väldigt dåligt när min första föddes, fick diagnos livmoders cancer nör jag var i tredje månaden. Det var en hemsk graviditet och en hemsk förlossning. Men allt det jobbiga ör som borta när man ser vilken fin ung kille han är nu som tonåring. På något sätt får man ett perspektiv på livet när allt inte är som en dans på rosor och man uppskattar det man har mer.

  1. jrtanna

   Åh vad fantastisk kommentar! Och vad ärad jag är som har en sådan stark kvinna som är inne och läser på min blogg. Fantastiska kvinna! Du har helt rätt i det du säger, Sofie. Man växer under tiden och jösses vad man mognar på ett par intensiva krystvärkar, du blir en annan människa. Du blir snabbt mogen och när ditt barn faller på bröstet, då blir allt direkt logiskt hur du skall göra. Jag är helt amazed över det. Stor stor kram till dig!

  1. jrtanna

   Tack snälla, Mikaela. Var det så? Hur kommer det sig? Var det HF eller det bara blev så? Kram!

stats