Anna Nilsson

Hinnsvepning

Attraherande rubrik, inte sant?! Igår hade jag återbesök hos läkaren 14:00, det var dags för nya prover, se hur njuren mår och kolla M vikt/väx-kurva. Allt såg bra ut och äääääntligen har mitt hb-värde nått så pass att det inte behövdes någon blodtransfusion. Lättad. Tacksam. Men förutom det så ville läkaren introducera tappen etc inför förlossningen. Det är dags om 4 dagar, det närmar sig. Ganska snabbt går det trots allt. När man öppnat sig 1-2cm så kan de göra en hinnsvepning. Och vad det då betyder? Ja, det är inte alla som vet. Här nere kommer fakta sedan kommer jag skriva egen upplevelse:

Fakta:
Hinnsvepning är en ickefarmakologisk metod som kan användas för att främja cervixmognad och initiera förlossningsstart. Hinnsvepning i fullgången tid minskar andelen överburna graviditeter.

Enligt SFOG:s och SBF:s basprogram rekommenderas upprepad hinnsvepning i fullgången tid i syfte att initiera förlossningsstart. Enligt Cochrane rapport (2) minskar risken för induktion vid överburenhet med 14 procent.

Hinnsvepning innebär att undersökaren för in pek- och långfinger i cervixkanalen till inre modermunnen. Därefter lossas fosterhinnor från det nedre uterinsegmentet med en eller flera cirkelrörelser.

Kriterier för hinnsvepning

Hinnsvepning för att initiera förlossningsstart kan erbjudas av barnmorska/läkare verksam vid barnmorskemottagning. Följande kriterier ska uppfyllas:

Graviditeten har passerat datumet för beräknad förlossning, gärna graviditetsvecka 41+0 då kvinnan har varit på ultraljudskontroll.
Föregående fosterdel huvud är fixerat i bäckeningången.
Barnmorskan/läkaren är väl insatt i hur en hinnsvepning utförs och har erfarenhet av proceduren.
Barnets hjärtljud avlyssnas före och efter hinnsvepningen.
Den gravida kvinnan är välinformerad om hur proceduren går till och om obehag/smärta och eventuell blödning och sammandragningar som undersökningen kan medföra.
Anledning till åtgärd, cervixstatus och resultat dokumenteras i Obstetrix.

IMG_4162

Min upplevelse:

När du nu läser så måste du komma ihåg att detta är individuellt, man behöver absolut inte uppleva detta lika. För mig var det obehagligt, det gjorde ont. Inte ont i den bemärkelse att jag grät eller skrek, men man fick liksom andas sig igenom det. Efteråt var jag öm i hela magen, det kändes som någon hade dratt från magsäcken och ner. Efter någon timme så lugnade det sig och gjorde inte ont sedan. Den berömda mensvärken kom tillbaka på kvällen sedan och då i samband med en blödning. Detta är helt normalt. Läkaren irriterar tappen och det kan därför uppstå en blödning. Det var inget extremt utan det räckte med ett trosskydd. Idag kvarstår blödningen ytterst lite och jag har kvar smärtan i ”tjej-magen”. När jag själv sökte på hinnsvepning så ser jag att det är flertalet trådar på sidor som (familjeliv) där man ifrågasätter om man kan och hur hinnsvepning görs själv. DET REKOMMENDERAR JAG ABSOLUT INTE. För det första medför det en risk var gång någon är där, det är ingen risk jag hade varit beredd att ta. Sedan är detta ett begrepp man inte har kunskap kring just för att det inte är ett husmorsknep, vill du få det gjort etc så hänvisar jag absolut tillbaka till er BM. Dels kan din BM utföra det, men hon kan också boka läkartid om det är så att hon anser det nödvändigt. Detta skall alltså INTE utföras hemma.

Nu är det bara för mig att avvakta, har inte naturen sin gång så är det dags på måndag.

 

Hoppas ni fick lite info kring ämnet när ni läser och vid frågor bara kommentera. Det går bra att vara anonym.

 

Kram, Anna

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats