Anna Nilsson

Vecka 36

Såhär säger appen:

Barnets utveckling:

Nu väger fostret ungefär 3 kilogram och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn.

Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Lungorna är de sista organen som mognar.

I gravidkroppen:

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån.

För många har brösten redan börjat producera råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida få svårt att sova.

Graviditeten räknas nu som fullgången, fostret är moget att födas. Men för många är graviditeten längre än 40 veckor. De flesta av barnen som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Tvillingar brukar födas lite tidigare. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Om barnet inte ligger med huvudet nedåt efter graviditetsvecka 36 brukar läkaren göra ett vändningsförsök. Vändningsförsöket är frivilligt och utförs på förlossningsavdelningen. Barnmorskan beställer tid.

Funderingar och tips

En del gravida blir lite mer inbundna när förlossningen närmar sig. Andra kan tycka det är skönt att prata och peppa inför förlossningen. Även för blivande medföräldrar är det olika. Gör det som känns bäst för dig.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 37 är det vanligt med ännu ett besök hos barnmorskan. Hen känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, vikt, blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Blodvärde och blodsocker kontrolleras och kanske tas ett extra urinprov.

Vid detta besök brukar barnmorskan skriva en sammanfattning av graviditeten. Hen skriver också in tankar inför förlossning och matning av barnet i journalen. Vid besöket är det vanligt att prata om känslor, förväntningar och eventuella önskemål.

Nu kan det vara bra att ta reda på telefonnummer och adress till förlossningssjukhuset samt till den barnavårdscentral, BVC, som ditt barn kommer att kontrolleras på efter förlossningen. Fråga barnmorskan om du är osäker.

Egna tankar och känslor:

Ärligt talat så har jag svårt att känna några större förändringar, såhär långt i graviditeten så skiljer sig inte saker så mycket från veckan tidigare. Rörelserna blir kraftigare, mer ”utanpå” magen, M är fixerad enligt BM och enligt en annan BM är han det inte, däremot har han legat neråt sedan vecka 28, så jag hoppas inte han vänder sig sista tiden OM han kan det. Då blir mamsen lite ängslig. M väger 2,8kg nu ungefär och fortsätter följa sin kurva. Mina värden är åtminstone bättre, nu väntar vi fortfarande på att järninjektionen skall ta ut sin rätt och höja mitt HB-värde ytterligare annars blir det blodtransfusion nästa vecka på onsdag. Vad gäller förlossningen är vi taggade båda två, ännu är vi inte nervösa eller oroliga, vi ser det mer som en sjuhelvetes upplevelse. Vi skall få gå igenom det tillsammans och det känns grymt, verkligen. Jag har gjort färdigt det sista i mitt förlossningsbrev och nu har jag det äntligen på papper i min mapp så att jag kan checka av det från listan. Det sista vi skall köpa är nappar och det tänkte vi nog göra nu under helgen. Flaskor är klart, har köpt 3 st (eller fått), och det är endast Philips Avent, vi kommer inte köpa något annat såvida han inte gillar dem eller att det är så att vi skall ge ersättning, då får vi eventuellt tänka om, men för nu förutsätter vi givetvis att amningen skall funka. Skickar med en liten bild till er här på magen. Den blir liksom inte mindre även om jag ”från ovan” inte ser skillnaden lika tydligt som andra.

Kram!

IMG_4100

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats