Anna Nilsson

Är du orolig för gynekologisk cellprovstagning? LÄS!

Jag tänkte faktiskt skriva ett informativt inlägg kring cellprovstagning, då jag själv vet hur jag kände mig nu innan jag gjorde det. Jag tog alltså cellprov igår, jag är så glad att jag gjorde det och kan inte nog förklara hur viktigt det är att ha gjort. Det finns sådana enorma skrönor och tycken kring detta som ärligt talat inte ens stämmer överens med verkligheten. Att vi har smärttröskel som varierar för oss alla är sin sak, men att ha den grundläggande fakta kan ju inte vara nog relevant.

Här nere i Skåne så kallas man till cellprovstagning mellan 23- och 70 år.

  • Kvinnor mellan 23–29 år kallas vart tredje år. Cellprovet analyseras för att se om det finns några cellförändringar.
  • Kvinnor mellan 30–49 år kallas vart tredje år. Cellprovet analyseras för att se om det finns HPV som orsakar cellförändringar.
  • Kvinnor mellan 50–70 år kallas vart femte år. Cellprovet analyseras för att se om det finns HPV som orsakar cellförändringar. Om du lämnat cellprov efter det att du fyllt 65 år kallas du inte fler gånger.

Ett ord och en sjukdom som ger en rysningar är ordet, cancer. Men genom att regelbundet lämna ett gynekologiskt cellprov kan du skydda dig mot livmoderhalscancer. Cellprovet tas från livmodertappen i underlivet och kan i ett tidigt skede visa om du har cellförändringar som skulle kunna leda till just cancer i livmoderhalsen.

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de utvecklas till cancer. Ett gynekologiskt cellprov ingår i de hälsokontroller, så kallad, screening som kvinnor i Sverige inbjuds till regelbundet. Det faktum att vi i Sverige kallas till detta och kan upptäckas tidigt har livmoderhalscancer blivit betydligt ovanligare under de senaste 40 åren.

Förberedelser
Det enda du behöver förbereda dig själv med inför en gynekologisk cellprovtagning är att se till att du inte har mens den dag du är inbokad, då rekommenderas du att boka om tiden.

Hur går undersökningen till?
Inför undersökningen behöver du ta av dig nedtill, du lägger dig sedan i den berömda ”gynstolen”. Här kommer de olika ”skrönorna” in, det sägs av vissa att man knipsar av en bit eller att man klipper etc, det stämmer ALLTSÅ INTE!!!!! Vad man egentligen gör är att barnmorskan/läkaren använder en spatel av plats som stryks mot livmodertappen och sedan används en liten mjuk borste i livmoderhalskanalens nedersta del. Denna provtagning går snabbt och tar högst någon minut, det brukar inte göra ont, däremot kan vissa uppleva obehag som snabbt går över.
Vad man skall tänka på att ingen känner i regel ”avkoppling” vid ett gynekologiskt besök, så just denna undersökning är inte annorlunda från resten, men faktumet att det skall göra ont, nja.

Efter undersökningen
Livmoderhalsens slemhinna blöder lätt och det är vanligt att du får en liten och ofarlig blödning efter undersökningen, blödningen försvinner efter någon dag.

Hur funkar det om man är gravid?
Undersökningen är helt riskfri och det går bra att göra provet även om du är gravid. Vid inskrivningssamtalet hos BM brukar barnmorskan kolla när du senast tog prov, och kan då erbjuda ett om det är i rätt tid. Man försöker då ta provet tidigt i graviditeten.

När får man svar?
Efter att du gjort ditt cellprov skickas provsvaret hem till dig inom åtta veckor. Kontakta din mottagning där du gjorde cellprovet om du inte får hem provsvaret. Innehåller provet cellförändringar så utreds det vidare.

Min egen upplevelse
Ja, alltså det blir ingen speciell beskrivning, då jag var tillbaka för en generell undersökning efter förlossning etc, men det var liksom 1 minut det handlade om, det var inget jag hann reflektera över eller känna efter kring. Det var ingen som helst smärta involverad och på kvällen hade jag en blodblandad flytning, inte mer med det. Absolut inget att liksom reflektera över eller oroa sig kring, man skall vara mer orolig om man inte går, då man kan gå rundor med cellförändringar, helt i onödan. Dina regelbundna besök kan förebygga cancer, känns det då inte värt det?!

 

Kram så länge,

Anna ♥

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats