Anna Nilsson

Allt du behöver veta innan ditt barn anländer

Vad behöver man inför att ens barn anländer?

Jag vet precis vad ni känner. Man har tusen frågor och få svar. Hur mycket behöver man av vad, när och vad är en onödig investering? Jag skall försöka svara på allt det jag själv undrade när jag väntade M. Jag skall försöka göra en samlad lista så att den blir lätt att gå tillbaka till och enkelt kika in när man står på Ullared, i butiken eller vad som helst. Hoppas att ni alla skall uppskatta den. Är det något annat ni undrar över så kan ni bara kommentera nedan så skall jag svara så bra jag kan. <3

Kläder och storlekar?

Här säger alla olika. Jag kommer svara utifrån mina egna erfarenheter och inte andras rekommendationer.

Storlek 50 (1-2 månader) – Bodys: 10-15 (se över dina ”tvätt”-möjligheter) – Byxor: 10-15 – Pyjamas: 3 st (användes aldrig, M är en varm bebis)
Vi hade inte så mycket i storlek 50 för ALLA sa att det inte behövdes. BS! M vägde 3290g när han föddes och han använde storlek 50 i nästan en månad. Så vi fick snabbt köpt massa nytt.
Storlek 56 (2-2,5 månader) – Bodys: 10st – Byxor: 10 par – Pyjamas: 0
Storlek 56 kändes som en ”mellan” storlek för oss, den gick vi förbi ganska snabbt sedan så för mig var det konstigt att alla sa att man inte behövde 50, utan massa 56, det var skevt för oss. Jag tyckte att M gick snabbt från 56-62 istället. Vilket givetvis är super individuellt.
Storlek 62 (2,5-4 månader) – Bodys: 20-25st – Byxor: 20-25st – Pyjamas: 0
När det gäller dessa storlekar 62-68 så köpte vi allt i ett. Vi köpte upp en hel garderob i båda storlekarna samtidigt. Super beslut från vår sida. Verkligen. 
Storlek 68 (4-5,5 månader) – Samma som ovan! Läs ovan!

Hur mycket behöver man då?

Ja, också super individuellt. Givetvis får man ta hänsyn till sin egen budget och ekonomiska situation. Men:

 1. Omlott-body, du kommer älska det första tiden. Första tiden tror man att man skall bryta 17 ben vid ett blöjbyte och specifikt omlottbody är ett enkelt sätt att lära känna sitt barn vid ombyte. Vi älskade det båda två och tyckte det underlättade. I exempelvis storlek 50 hade vi ungefär 15 omlott-bodys, för oss var det bra att ha så pass ”många” med tanke på att vi inte har någon tvättmaskin i lägenheten och första tiden prioriterar man inte tvättstugan WHAT SO EVER.
 2. Mjuka och lätta byxor. Jogging-aktiga byxor och byxor av mjukare material tycker jag är en bra investering då de sover och ”ligger” så pass mycket första tiden så jag tycker att det kan vara bra att investera i. Samma sak här, vi hade 15-20st, det låter ”mycket” men det är inte mycket. De bajsar och de kräker (kanske) M var ingen ”kräkare” men de bajsar och det blir smutsigt snabbt, och det var skönt att ha ombyte.
 3. Pyjamas. Alltså vi köpte kanske 3 st och T har fortfarande till dags datum aldrig använt en pyjamas, det tog tid för oss att förstå att M var ett varmt barn, man måste lära känna sitt eget barn och tro det eller ej, man gör det inte på ett dygn. Så M sover alltså aldrig med pyjamas, så för oss var det onödigt och av den anledningen råder jag att köpa 3-4st för då känns det inte onödigt sedan om det ej blir använda. Så här hade jag hållt igen tills man vet.
 4. Säsongstillbehör. Ja, det är lite svårt att svara på så sätt. M är född i februari då var det fortfarande riktigt kallt här i Skåne och det snöade en bit in i Mars. Så vi hade köpt på oss overall, mössa och vantar. Det användes väldigt flitigt kan jag säga. Som nu när det är sommar och M är så varm av sig är han i princip naken men vårt bästa köp är linne-bodys och solhattar.
Denna åkpåse till bilbarnstolen var storlek 50, haha!
Denna åkpåse till bilbarnstolen var storlek 50, haha!

Tillbehör? Vad behöver man, vad behöver man inte?

 1. Amningskudde – Ett av mina mest onödiga köp tills nu när vi tränar M inför att sitta. Det funkade inte alls att ha under ”amningen”. Inte för min del. Jag ville hålla M i famnen, inte ha han liggandes på en kudde. Så för min del, nu äger jag redan en och jag kommer givetvis behålla den, men hade inte ”gjort om köpet” om man säger så. Hade noll funktion då.
 2. Bröstpump – Ha det hemma! Vare sig du skall amma eller inte, så 3-4:de dagen när mjölken rinner till då blir det kaos. Du får ont, du masserar etc men för mig var det en räddning att kunna ”tömma” trycket i brösten. OCH jag rekommenderar en elektronisk pump, inte hand-pump. Så har man ekonomin till det så hade jag absolut köpt en, för det var guldvärt för vår del.
 3. Babysitter – EH JA! En babysitter är väl värd att investera i, enligt vårt tycke, det var vår räddning om han hade magknip, lite otrösligt eller vad som, han älskade sin och här tycker jag att det kan vara värt att investera pengar. Absolut finns det olika modeller och säkert barn som trivs i en helt klassisk babysitter men vi köpte en med funktioner såsom gungande, musik och vibrationer etc och det var verkligen värt varenda krona. Det finns lite billigare, lite dyrare och många bra begagnade.
 4. NAPPAR – Alltså, ja, ditt barn kan använda napp utan att hämma amningen och ja, ditt barn kan använda napp när ditt barn vill ha napp om barnet så är 3 dagar eller 3 timmar. Det är ett beslut barnet själv tar och där ni hittar ett sätt som funkar för er. Här valde vi att köpa 3 olika sorter och M valde en sort, när han bestämt sig så köpte vi 10-15 nappar bara i den sorten och det funkade super.
 5. ”Kräkisar” – Det är vad jag kallar IKEA:s små fyrkantiga handdukar. De har vi nog 30-40 av, inte för att han är en kräkis, kräker aldrig, men de börjar dreggla ganska tidigt och då kan detta vara bra sedan ibland kommer det en rap-kräk, sedan som nu när han börjar äta funkar de lika bra, så det är något som kan följa med ditt barn upp i åldern därför är det något jag verkligen rekommenderar.
 6. Nappflaska – Jag rekommenderar oberoende på om man skall amma eller ej, att man har en-två flaskor hemma, dels om du skall pumpa och sedan även om du behöver ge lite extra i samband med amningen. Skönt att ha en bra grund hemma.

Viktigast av allt! Du behöver inte allt, ingen behöver allt, inget barn mår bättre för att de har de nyaste prylarna, de bästa prylarna eller alla prylarna. Investera pengarna rätt. Vare sig du gillar att spara eller inte, så är det viktigt att ha en buffert under tiden för du kan aldrig ta direkt från lönekonton när bilen pajar, inte om du är förälder. Stå alltid med pengar kvar istället för att ha rummet fyllt av prylar. Ibland är det bättre att betala mer för kvalitén och i utbyte inte köpa på sig lika mycket av allt annat.

Image

Med fokus på mamman

Åh, herregud. Här finns så mycket jag vill tipsa om och säga till er, verkligen. Få dela med mig av. Men jag kommer länka några tidigare inlägg jag gjort så kan ni gå tillbaka och läsa, sedan kommer jag lista 5 saker jag önskade att jag visste innan.

https://jrtanna.vimedbarn.se/alla-har-en-historia-de-inte-kan-prata-om/

https://jrtanna.vimedbarn.se/jag-skamdes-for-att-jag-inte-kunde-amma-langre/

https://jrtanna.vimedbarn.se/graviditeten-far-vara-individuell-kom-ihag-det/

https://jrtanna.vimedbarn.se/oonskade-bristningar-efter-graviditeten/

https://jrtanna.vimedbarn.se/bebisbubblan-varldens-mesta-skeva-begrepp/

Här är mina mest välbesökta inlägg och även mina viktigaste, orkar ni och vill så ta er tid att läsa. För dig som är gravid är där en länk kring typ allt. Graviditet, amning, tiden efter förlossningen etc!

Vagnar

Super svår kategori med tanke på att det finns en hel djungel därute. Helt otroligt. Men i skrivande stund så har jag personligen favoriterna klara för mig.

Emmaljunga: Vi har en Emmaljunga, fördelarna vi kände är att det är ett välkänt märke och lätt att ha koll på. Finns mycket tillbehör och kändes tryggt med de som varumärke. Vår vagn är en viking, vilket är en väldigt ”liten” och smidig vagn. Vännerna kallar min vagn för city-vagnen och det stämmer verkligen. Vi får plats med den i alla bilar i princip, den är lika smidig i terräng som i stan och jag trivs verkligen med den vagnen. Vi ansåg att den var lagom i höjd, snygg och smidig. Relativt billig för en bra och kvalitativ vagn. Vagnen är smidig att få om till dubbelvagn längre fram om det skulle behövas något vi uppskattade så att man inte köper på sig tillbehör och prylar när man sedan måste sälja av den efter ett år för att köpa ny vagn med nya tillbehör. Emmaljunga har enligt mitt tycke ett bra andrahandsvärde, speciellt sedan de nya modellerna kom till.

Stokke: Stokke har jag inte erfarenhet av att använda och det vill jag meddela innan jag skriver, utan det är en strikt ytlig recension. Det jag gillar med Stokke är höjden på vagnen och vi tittade på vagnen ett par gånger. Jag gillade att den kändes hög och stor, super bra vagn. Däremot är den omöjlig att få in i vår bil och vi har ändå en kombi, det krävs (enligt min åsikt) en ganska stor bil för att få med den. Och det passar inte oss. Faktiskt. Men den är förbaskat jäkla snygg och kostar ish därefter.

Beemoo: Vi köpte först en vagn begagnad för den var i så fint skick, men sedan ångrade vi oss precis när M föddes och sålde av den snabbt. Däremot älskar jag denna vagnen, jag tycker den är prisvärd, Jag tycker den är väldigt fin och smidig, så för oss handlade det inte om varumärket eller vagnen på så vis, utan vi kände bara att den hade lite för många år på nacken och vi ville hellre köpa en egen och ny vagn. Men beemoon vi hade tyckte jag var skitsnygg och vill man mot förmodan för utseendet skull så kan man ha Bugaboo tillbehör till.

Sist men inte minst: Förhasta inte ditt beslut när du köper vagn, ”Ja, men alla har bugga”, ”Alla har en emmaljunga”, ALLT verkligen ALLT detta kvittar. Den vagn du köper kommer du gå med varje dag (typ), du kommer ha med den överallt, den skall åka med i bil, buss och den skall passa in i butiker och allt möjligt. Så överväg det både en, två och tre gånger. Jag vill inte köpa en vagn alla har, jag har testat många olika och för mig handlar det i slutet av dagen om att jag skall trivas med vår vagn. Vår vagn är ju min partner in crime och därför var det viktigt med smidighet, styrningen och ihopfällning. Utseendet är viktigt men det är inte allt, inte för min del och här vill jag försöka få folk att tänka om. Många köper det alla har, men man överväger inte vilka funktioner som är relevanta för ens egen del. Det bör man göra.

Lilleman i sin vagn <3
Lilleman i sin vagn <3
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Matilda

  Stort tack för alla tips Anna!!! Riktigt bra inlägg som jag kommer ha som mall när vi köper bebiskläder! ♥️♥️ Tack!!

 2. Emma

  Nappar behövdes aldrig på mina
  Storleken på kläder stämmer nästan aldrig vi köpte 2st olika i storlek 50 på våran första & de passade inte & de passade inte våran 2:a heller

  1. jrtanna

   Precis som jag skrivit ovan, jag skriver utifrån egna erfarenheter inte ”fakta” och jag skriver även att det är individuellt. Tack!

stats