Anna Nilsson

Vecka 35

Appen säger:
Barnets utveckling

Fostret väger ungefär 2,4 kilogram. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

I gravidkroppen

Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. En del gravida kan få ont över revbenen. Att sträcka på sig kan avlasta.

Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan ge ont i ryggen.

Bebisen trycker på överallt och det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen.

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja läsa på lite om livet efter förlossningen också. Kolla in vårt tema om Barn och föräldrar. Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del om första tiden.

En del tycker att det är viktigt att prata om förväntningarna inför förlossningen. Andra vill mer ta det som det kommer. Fundera över hur du vill ha det. Många skriver ner sina önskemål, tankar och behov i ett förlossningsbrev. Det kan handla om speciella förlossningsställningar, eventuella rädslor, olika slags smärtlindring, musik på rummet och liknande.

Om du väntar fler barn än ett är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, mäter blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Ibland tar barnmorskan även ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet nedåt gör barnmorskan en extra kontroll veckan därpå. Om barnet fortsätter att ligga med rumpan uppåt blir du inbokad för ett vändningsförsök, oftast på ett sjukhus. En läkare lägger då händerna utanpå magen och försöker vända barnet till huvudläge. Ett vändningsförsök är frivilligt.

.Egna känslor/tankar:

Nu har bulan legat med huvudet neråt under en längre tid, jag tror det är sedan 27-28 han har legat neråt, det beror mycket på de prematura förvärkarna också, enligt bm.
Jag tycker att hans sparkar har gått från buff till svepningar och det är sååååå obehagligt. Jag trivs inte alls med det, finner inget ”mys” i det, möjligt att jag skiljer mig från många andra gravida på just denna punkten, men jag tycker verkligen inte om det. Alls. Förutom det kan jag inte klaga på andning och sådana saker, det är tungt att andas men för mig beror det nog mer på nästäppa än bulan. Jag kan fortfarande sova på rygg också och anser att det är den bästa ställningen. Det sista jag har att göra nu är att finslipa mitt förlossningsbrev som jag planerar att ha klart i nästa vecka. Det är endast lite finslip kvar. Jag och T har också haft flertalet djupa diskussioner kring hur vi vill att förlossningen skall gå till, förväntningar, förhoppningar, innan förlossningen, under och även strax därefter. Det skall bli spännande att se om vi kan fullfölja drömmen vi har framför oss. Oavsett får vi vår son i famnen och det är höjdpunkten, sedan kanske inte allt går som man vill givetvis. Det är vi införstådda med. För mig är amningen återigen viktig att det skall funka och jag vill komma igång med den omgående.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats